Joulukuussa 2006 tein unohtumattoman matkan Sambiaan Suomen ulkoministeriön kulttuurivaihdon merkeissä. Kahden viikon aikana ohjelmastani Sambian pääkaupungissa Lusakassa vastasi Suomen suurlähetystön lisäksi Kamoto Community Arts –ryhmä. Kamoto on paikallinen taideyhteisö, joka tanssi, laulun ja soiton kautta opettaa perinteen arvostusta, perinteisten soittimien rakennusta yhtä hyvin kuin vaikkapa kertoo hygieniasta sekä muista tärkeistä jokapäiväisistä asioista.
Vierailu alkoi 5.12. ja ohjelmassa olivat heti seuraavana päivänä Suomen lähettiläsparin isännöimät itsenäisyyspäivän juhlat ja esiintyminen. Ensimmäisen viikon ajan tein tiiviitä päiviä työskennellen Kamotolaisten kanssa. Opiskelimme toistemme kulttuureita, soitimme, lauloimme, tanssimme ja keskustelimme kansanmusiikista ja sen opettamisesta ja koulutuksesta. Sambiassa perinteinen kulttuuuri on vielä elävää, mutta haasteet sen säilyttämisestä ovat pikkuhiljaa tulleet ajankohtaisiksi uusien kulttuurin muotojen vallatessa alaa.
Toisen viikon aikana meillä oli kaksi isompaa konserttia, joissa esitimme yhdessä sekä suomalaisia että sambialaisia lauluja. Lisäksi Kamoton tanssijat esittivät omaa ohjelmistoaan. Kantelesoolojakin mukaan mahtui. Varsinaisten konserttien lisäksi esiinnyimme myös useissa kouluissa, sairaaloissa sekä orpokodeissa. Vierailut ja työskentely oli unohtumaton kokemus. Oli aivan todella upeaa huomata, miten samanlaisia ihmiset ovat missä päin maailmaa tahansa ja kuinka sillä miten ymmärrämme toistemme kulttuureja voimme jakaa asioita vaikkei yhteistä kieltäkään välttämättä ole.
Kamotolaisille lähti toukokuussa 15-kielinen kannel. Tarvikkeet sponsoroi Kanteleliitto ja soittimen on rakentanut ja työpanoksensa on lahjoittanut Erkki Okkonen.
teksti: Vilma Timonen