KANTO

KANTELEENSOITON OPETTAJAT RY

Kanteleensoiton opettajat ry (Kanto) on vuonna 1999 perustettu yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on erityyppisten kanteleiden soitonopetuksen kehittäminen sekä jäsenten ammattitaidon ja yhteistoiminnan lisääminen. Yhdistykseen voi liittyä varsinaisena jäsenenä (kanteleensoittoa opettava henkilö), opiskelijajäsenenä (henkilö, joka opiskelee kanteleensoiton opettajaksi), eläkeläisjäsenenä (aktiivisen opettajauransa päättänyt henkilö) tai kannatusjäsenenä (kanteleensoittoa opettava tai aktiivisen opettajauransa jo päättänyt henkilö tai kanteleensoiton opetukseen läheisesti liittyvä oikeuskelpoinen yhteisö). Yhdistyksessä on nykyisin yli 80 jäsentä.

Yhdistysjäsenenä teemme tiivistä yhteistyötä Kanteleliiton kanssa. Esimerkiksi KanteleKimara-katselmus, joka pidetään osana Kanteleliiton joka toinen vuosi järjestämää kansainvälistä kantelekilpailua, on alun perin Kanton käsialaa. Muita yhteistyökumppaneitamme ovat mm. kanteleenrakentajat, musiikkioppilaitokset ja Kansalaisfoorumi.

Toiminnan painopisteitä ovat opetusmateriaalin lisääminen ja koulutustilaisuuksien järjestäminen jäsenille. Yhdistyksen ensimmäinen julkaisu Kanteleen kanssa sävellysten ja sovitusten maailmassa ilmestyi vuonna 2003. Sarja sai jatkoa vuosina 2014-2016, jolloin ilmestyivät julkaisut Kanteleen kanssa yhteissoiton maailmassa 1-3. Kanto on myös tehnyt sävellystilauksia suomalaisilta nykysäveltäjiltä (Dumitrescu, Lintinen, Jalkanen, Wessman, Fagerudd, Leinonen) ja kuuden vuoden ajan Kanto vastasi Kantele-lehden nuottiliitteen toimittamisesta. Kanto tukee vuosittain jäsenistönsä tekemiä nuottikirjoja pienin apurahoin.

Aiemmin vuosittain, nykyään kaksi kertaa vuodessa järjestettävien, eri musiikkioppilaitoksissa kiertävien koulutuspäivien aiheina on ollut mm. tikkutyyli, rytmiikka, sovitus, vapaa säestys, barokkimusiikki, musiikkiterapia, kanteleen vahvistaminen ja efektien käyttö. Koulutusyhteistyötä on tehty mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Vuonna 2011 laadittiin yhdistyksen aloitteesta kanteleen vapaan säestyksen opetussuunnitelma. Kanto oli jäsentensä tukena myös vuonna 2018 käyttöön otettujen musiikkioppilaitosten uusien opetussuunnitelmien tekemisessä.

Keväällä 2020 alkaneen koronapandemian myötä etäopetuksen tarjonta lisääntyi musiikkioppilaitoksissa huomattavasti. Kanton Facebook-ryhmässä annettiin ja saatiin vertaistukea ja vinkkejä etäopetuksen tueksi. Alkuvuodesta 2022 avattiin Kanteleensoiton opettajat ry:n YouTube-kanava, johon tilattiin Kansalaisfoorumin tuella eri tekijöiltä opetusvideoita opettajien ja oppilaiden käytettäväksi.

Varainhankintatuotteina Kantolla on myynnissä KanteleTeetä, Kanteleen kanssa -nuottikirjoja, kangaskasseja ja uusimpana tuotteena kantelekoruja. Myös KanteleSuklaata oli myynnissä vuoden 2022 aikana. Tuotteita on myynnissä tapahtumien yhteydessä sekä erilaisina postituskampanjoina jäsenistölle.

Kanteleensoiton opettaja on työyhteisössään ja jopa seutukunnallaan usein ainoa laatuaan musiikin lajista riippumatta. Niinpä yhteyksien luominen eri tahoilla toimivien opettajien välille on tärkeää. Etäkokoustekniikat ovat luoneet lisää mahdollisuuksia jäsenistön kokoontumisille eri teemojen ympärille kaksi kertaa vuodessa järjestettävien koulutus/virkistyspäivien lisäksi.

Halutessasi liittyä yhdistykseen laita viestiä osoitteeseen kanteleensoitonopettajat(at)gmail.com. Jäsenmaksut vuonna 2025 ovat 25e (varsinainen jäsen), 15e (opiskelija- ja eläkeläisjäsen) ja 50e (kannatusjäsen). Liittymismaksua ei ole.

Yhdistyksen hallitus v. 2025:

  • Ulla Honkonen (puheenjohtaja)
  • Noora Laiho (varapuheenjohtaja)
  • Henna Hihnala (sihteeri)
  • Katri Kyngäs (rahastonhoitaja)
  • Saimi Kokkonen
  • Tiina Takkinen
  • Riikka Yli-Kotila


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427