Olimme huhtikuussa puolisoni, pianisti Folke Gräsbeckin kanssa säveltäjä ja Sibelius-tutkija Ron Weidbergin kutsumana Israelissa. Edellisen kerran olimme tavanneet hänet Sibelius-konferenssissa Texasin Dentonissa v. 2005.
Meillä oli konsertti Raánanan Avoimen Yliopiston auditoriossa. Lisäksi saimme pitää Suomen Veteraanipäivän kunniaksi konsertin suurlähettiläs Kari Veijalaisen residenssissä. Suomen suurlähetystö järjesti 25.4. konsertin ja vastaanoton Israelissa asuvien Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Se on heille vuosittain hyvin tärkeä tilaisuus.
Suurlähettiläs Kari Veijalainen lausui tervetulosanat. Leo Millner toi suomenjuutalaisten sotaveteraanien tervehdyksen. Ennen konserttia kuulimme vielä israelilaisen etnomusikologin Israel Daliotin kerrontaa kanteleen syntymyytistä ja soittimesta yleensä. Hän muisteli lämmöllä vierailuaan Suomessa, jonka yhteydessä hän oli tavannut mm. Martti Pokelan.
Soitin kanteleella suomalaisia Oskar Merikannon ja Emil Sivorin sävellyksiä sekä kansanlaulusovituksia. Folke esitti pianolla Merikannon muunnelmia Gabriel Linsenin laulusta Mä oksalla ylimmällä sekä Sibeliuksen sävellyksiä huipentuen Finlandian pianoversioon.
26.4. konsertoimme Ron Weidbergin työpaikalla, Raánanan Avoimessa Yliopistossa. Ennen konserttia Folke piti luennon Suomen musiikin historiasta. Konsertin ohjelma oli osittain sama kuin edellisenä päivänä, mutta soitin lisäksi Sibeliuksen kaksi sävellystä 36-kieliselle kanteleelle. Päätin osuuteni Matti Kontion säveltämään musiikkiin.
Folke esitti isänsä Gottfrid Gräsbeckin Hagiasmoksen (1975) ja Kalevi Ahon Piano solon (1985). Hänen Sibelius-osastossaan oli myös kolme sonatiinia vuodelta 1912. Konsertti kuului Avoimessa Yliopistossa kuukausittain järjestettävään sarjaan. Kuulijat olivat musiikkia hyvin tuntevia ja he kyselivät aktiivisesti kanteleesta musiikin päätyttyä.
Suvi Gräsbeck • suvi@taiteilijat.net
teksti: Suvi Gräsbeck
Kantele 3/2007