SEURASAARI SOI! 10.-14.8.2011
Kansanmusiikkia Seurasaaren ulkomuseossa, Helsingissä
Koe kansanmusiikkimme vaiheet runolaulusta pelimannimusiikkiin! Museotalot ja -pihat heräävät
soimaan elokuussa 2011, nyt jo viidettä kertaa kansanmusiikin esittäjistä ja tutkijoista koostuvan työryhmän voimin.
Seurasaari Soi! –festivaalia ovat vuonna 2011 tukeneet
Uudenmaan Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden sekä Museovirasto.
Mukana mm. Arja Kastinen, Vienan naiset (Tellu Turkka ja Liisa Matveinen) ja Suunta (Kristiina Ilmonen, Anna-Kaisa Liedes, Timo Väänänen)

Ohjelma päivitetty 6.8.2011

KESKIVIIKKO 10.8.


klo 17
Halla VIENAN NAISIA

Mont´on muoria minulla,

monta muoritettavoa.

En tieä kuta kumarran,

kumarran vähän kutaki!

Vienan Karjalasta kerättiin paljon kalevalamittaisia runoja. Vienassa eli ja lauloi monta upeaa runonlaulajatarta, mm. Anni Tenisova, Anni Lehtonen ja Domna Huovinen etummaisina. Vienan naisia -konsertissa kuullaan entisajan vienankarjalaisten naisten väkeviä tarinoita nykyajan naisrunolaulajien äänellä.  Sävelsimme joukon koskettavia ja humoristisia tarinoita. Konsertissa selviää mm.  miten sujuu Annin matka haudasta häihin, tai miten käy, kun kuohari Vipulan Liisa kohtaa Väinämöisen veljen pojan? Entä kuinka sujuu Tatjanan ja Vassilein arki? Kuule myös Moarien parannusvinkit.

Liisa Matveinen ja Tellu Turkka ovat toimineet suomalaisen kansanlaulun uuden aallon uranuurtajina jo yli 15 vuotta useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa ja yhtyeissä. Uusin duoprojekti Vienan naisia -laulukokoelma valmistui keväällä 2010. Elias Lönnrotin Kalevala on väkevä opus, mutta naisten tarinat puuttuvat sieltä. Alkuperäisrunoudessa niitä kuitenkin vielä löytyy ja on tärkeää saada nekin kansan kuuluville arkistojen kätköistä. Uusin levy ”Vienan naisia Live at Sissola” ilmestyy keväällä 2011 Ääniä Recordsin jukaisemana.

Muu ulkomuseo suljetaan klo 17,  juuri ennen konserttia lippuja saa Hallan talon ovelta (museon pääsymaksun hinta).

TORSTAI 11.8.

klo 12 LEIKKIVÄ OPASTUS lähtö lippukioskilta

Eila Hartikainen, Sirkka Kosonen

klo 13 Selkämä LUPA LAULAA Sanne Tschirpke

klo 14 Pappila LAULUNOSTAJA – muistikuvia A. O. Väisäsen matkoilta
Esityksen pääosassa ovat ne naiset, joilta 120 vuotta sitten syntynyt professori Armas Otto Väisänen keräsi lauluja Suomesta, Virosta, Vienan karjalasta ja Mordvasta. Laulunostajan roolihenkilöt, eli eri maiden naislaulajat, kertovat Väisäselle elämänsä iloista ja suruista laulujen muodossa. Näistä tarinoista muodostuu yleisölle ja ääninauhalta puhuvalle Väisäselle yhteinen matka kuljettavaksi. Laulunostajassa yhdistetään jännittävällä tavalla kansanmusiikkia ja japanilaista noo-teatteria.
Esiintyjinä Eila Hartikainen, Maari Kallberg, Anneli Kont-Rahtola. Ohjaus: Mia Pätsi

klo 15 Kurssi LAULUTUPA Erkki Ala-Könnin keräämiä lauluja laulattaa Anja Hinkkanen

klo 16 Selkämä RUNOLAULUARPAJAISET Ilona Korhonen
Tule ja arvo! Konsertin aluksi yleisö saa arpoa runolaulajan ohjelmiston. Mukana inkeriläistä ja vienalaista runolaulua, eeppistä ja lyyristä, mutta vahvaa ja väkevää.

klo 17 Ulkomuseo suljetaan.

klo 20 Kalevalakehto LOUHEN LENTO Suunta –yhtye
Louhen lento, maailmansynty, kanteleen synty- ja soitto ovat myyttisessä suomalaisessa kansanrunoudessa ihmeitä. Laululla ja soitolla on mahti, jolla mahdoton muuttuu mahdolliseksi. Tuohi soi, kataja huutaa, mänty laulaa – ehkäpä kantele vastaa!
Suunnan musiikissa arkaainen suomalais-ugrilainen musiikkimaailma kohtaa avantgardistisen improvisaation. Kalevalamittainen myyttinen runo muuttuu trion käsittelyssä shamanistiseksi matkaksi.
Kristiina Ilmonen: kansanomaiset puhaltimet, lyömäsoittimet, ihmisääni; Anna-Kaisa Liedes: laulu, kantele, ihmisääni; Timo Väänänen: kanteleet

PERJANTAI 12.8.

klo 12 Kurssi TARINOIDEN ARKKU lapsille Juulia Salonen ja Kirsi Ojala
Uskallatko työntää kätesi tarinoiden arkkuun? Mitä sieltä löydät? Ehkä se on pieni metsäneläin tai kaarnanpala tai vain pieni herne. Jokaisella esineellä on oma tarinansa ja laulunsa…
Tarinoiden arkku on laulun, soiton ja tarinankerronnan yhdistävä esitys.  Eppel&Peppel vie kuulijat tutustumaan metsän eläimiin, heidän tarinoihinsa ja lauluihinsa. Esityksen pohjana on suomalaiset kansansadut, joihin Eppel&Peppel on säveltänyt uutta kansanmusiikkia. Konsertti esittelee myös suomalaisia muinaissoittimia.

klo 13 Antti TIILAN LAULUT Anna-Kaisa Liedes
Ottilia (Tiila) Ilkka (os. Saari) (6.8.1875 – 1963) oli alavutelainen kansanlaulaja, joka osasi satoja kansanlauluja. Ensimmäisen kerran hänen laulujaan tallensi Erkki Ala-Könni vuonna 1950 Etelä-Pohjalaisen Osakunnan tutkimusretkikunnan matkalla. Ilkka osasi erityisesti rekilauluja, joita häneltä tallennettiin lähes 150, mutta hänen repertoaariinsa kuuluivat myös arkkiveisut ja virret.
Tiila Ilkan suvussa oli useita tunnettuja kansansoittajia useammassa polvessa, Ilkan veljet soittivat haitareita ja viulua. Tiila oppi lauluja veljiltään ja mm. kotitalon palvelijattarilta. Ala-Könnin laskujen mukaan hän tallensi Ilkalta noin 2600 runosäettä erityyppisiä lauluja.

klo 14 Selkämän pihapiiri PILLIT JA TORVET SOIMAAN!
Kristiina Ilmonen – puusarvi, månmarkapipa, åspipa
Kirsi Ojala – puusarvi, pitkähuilu, Mäkelä-huilu, månmarkapipa, åspipa
Sanne Tschirpke – månmarkapipa, härjedalspipa, munniharppu

Klo 15 Kurssi TUPA SOI
Kirsi Vinkki soittaa viulupolskia Pohjanmaalta

klo 16 Halla LA LAULAN ILTAVILULLA – runolauluja Inkerinmaalta Kansanmusiikkiosaston Kansanlaulajat

Armas Launis Mättälän kylässä 1903:
“Heti alkoi ämmiä kokoontua talon edustalle kun kuulivat minun tulleen. Kovin laulunhaluisia he olivat vaikkeivät paljonkaan tainneet ”äänilöitä.” Rupesivat laulamaan joukolla eessälaulajan jälessä ja niin ”romahuttivat ” että kylä kaikui ja ”luullaan että on pulmat täällä” sanoivat.”
Launis 1904:
”Melkein joka pyhä-ilta laulavat täällä tytöt, kun kylän nuoriso on koolla, kisojen lomassa runoja. He muodostavat piirin ja kulkevat pitämättä toistensa käsistä kiinni pitkin kehää laulun tahdissa. Kävely muuttuu tanssiksi, jos tahti on nopeampi. Eessälaulajana ovat vuorotellen taitavimmat tytöistä laulaen yksinään säkeen, johon toiset liittyvät köörissä.”

klo 17 Ulkomuseo suljetaan.

LAUANTAI 13.8.

klo 12 SOIVA OPASTUS lähtö lippukioskilta

Maari Kallberg opastaa, muusikot esittävät eläviä laulu- ja soittonäytteitä.
Ohjelmaan sisältyy päivittäin vaihdellen 0) Lippukioski: karjankutsut, 1) Kurssi: rekilaulu, pelimanniperinne, tanssimusiikki, 2) Ivars: suomenruotsalainen musiikki, polska, 3) Karjamaja: karjankutsut ja paimenmusiikki, 4) Matkalla kohti kirkkoa: balladit ja arkkiveisut, 5) Karunan kirkko: hengelliset kansanlaulut ja veisuu, 6) Karjalaisaitat: kantele, jouhikko ja itkuvirret, 7) Pertinotša: kalevalamittaisen runolaulun lajit ja tyylit.

klo 12.30 Ivarsin pihapiiri TANSSITYÖPAJA – DANS!

Opetellaan suomenruotsalaisia tanssejä ja laululeikkejä Heidi Palmun johdolla. Musiikista vastaa Rosenfink.

Kom och dansa finlandssvenska danser och sånglekar tillsammans med Heidi PalmuRosenfink spelar.

klo 13 Antin pihapiiri SOITINRAKENNUSTYÖPAJA

Ohjaajana soitinrakentaja ja muusikko Juhana Nyrhinen

klo 14 Ivarsin pihapiiri SPEL, SÅNG OCH DANS! Rosenfink ja tanssijat

Rosenfink on kolmen kokeneen kansanmuusikon uusi yhtye. Muusikoita yhdistää kiinnostus suomenruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Pauliina, Jarmo ja Juulia ovat kaikki valmistuneet Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja työskentelevät myös monissa muissa yhtyeissä.
Rosenfink sai alkunsa vuonna 2009, kun kolme kokenutta kansanmuusikkoa kokoontui yhteen kuuntelemaan Etelä-Suomesta tallennettuja arkistoäänitteitä. He löysivät toinen toistaan hienompia laulajia ja pelimanneja, joiden musiikkia he halusivat lähteä esittämään uudessa kokoonpanossa. Yhtyeen peruslähtökohtana on tuoda suomenruotsalaista, etelä-suomalaista arkistomateriaalia nykyihmisen kuultavaksi. Lisäksi yhtyeen jäsenet säveltävät uusia kappaleita yhtyeelle.
Rosenfinkin ohjelmistossa on hauskoja piirileikkilauluja, jännittäviä balladeja ja vauhdikkaita pelimannisävelmiä. Perinne saa uusia muotoja myös nykytekniikkaa hyödyntäen.
Pauliina Pajala: viulu, Jarmo Romppanen: mandola, laulu, pitkähuilu, Juulia Salonen: laulu, huilut, harmoni sekä Heidi Palmu + 3 muuta tanssijaa.

klo 15 Pertinotša KANTERVO KALAN EVÄSTÄ

Museokanteleiden kopioilla musisoi Arja Kastinen

klo 16 Halla INEHMO

Kalevalaista runoutta suomalais-ugrilaisin sävelin. Triokokoonpanossa Riitta Bergroth, Mirja Metsola ja Pipa Paljakka.

17.00 Ulkomuseo suljetaan

SUNNUNTAI 14.8.

Klo 12 SOIVA OPASTUS, lähtö lippukioskilta

Maari Kallberg opastaa, muusikot esittävät eläviä laulu- ja soittonäytteitä.
Ohjelmaan sisältyy päivittäin vaihdellen 0) Lippukioski: karjankutsut, 1) Kurssi: rekilaulu, pelimanniperinne, tanssimusiikki, 2) Ivars: suomenruotsalainen musiikki, polska, 3) Karjamaja: karjankutsut ja paimenmusiikki, 4) Matkalla kohti kirkkoa: balladit ja arkkiveisut, 5) Karunan kirkko: hengelliset kansanlaulut ja veisuu, 6) Karjalaisaitat: kantele, jouhikko ja itkuvirret, 7) Pertinotša: kalevalamittaisen runolaulun lajit ja tyylit

klo 12.30 Ivarsin pihapiiri TANSSITYÖPAJA – DANS!
Suomenruotsalaisia tanssejä ja laululeikkejä Heidi Palmun johdolla. Musiikista vastaa Rosenfink.

Kom och dansa finlandssvenska danser och sånglekar tillsammans med Heidi PalmuRosenfink spelar.

klo 14 Antti KUOKKAVIERAAT

Kuokkavieraat laulavat suomalais-ugrilaista kansanmusiikkia laidasta laitaan: inkeriläisiä röntysköitä, pohjalaisia rekilauluja, mordvalaisia melodioita… Vaikutteita on haettu myös skandinaavisesta lauluperinteestä, kuten ruotsalaisista polskista ja norjalaisista kansansävelmistä. Perinteisten laulujen lisäksi Kuokkavieraat esittävät modernia kansanmusiikkia. Hetkittäin laulu yltyy improvisoiduksi ääni-ilotteluksi.

klo 15 Selkämän pihapiiri MUSIIKIN MUISTI Musiikkia vanhoilta ja uusilta ajoilta

Pilleillä ja torvilla!

Vienalaista joikua: Maari Kallberg
Suomenruotsalaista musiikkia; Rosenfink
Suomalaista polskaa: Kirsi Vinkki
Inkeriläistä runolaulua: Kamuosaston Kansanlaulajat

klo 16 Halla MUSIIKIN MUISTI 2

Suunta-yhtye sukeltaa musiikilliselle aikamatkalle muinaisesta äänimaailmasta nykypäivään.

Kristiina Ilmonen, Anna-Kaisa Liedes ja Timo Väänänen

17.00 Ulkomuseo suljetaan

Oikeudet muutoksiin pidätetään.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427