Kalevalan 160-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ateneumin taidemuseossa nähdään Kalevala-aiheisen taiteen suurnäyttely. Näyttely on laajin Kalevala-taiteen katselmus moniin vuosikymmeniin: esille on yli 200 kansalliseepoksesta aiheensa ammentanutta teosta liki kuudeltakymmeneltä taiteilijalta, mukana monia kanteleaiheisiakin teoksia.
Näyttely esittelee Kalevalan monet kasvot – sen, miten kansalliseepoksemme on puhutellut kuvataiteilijoita kaikkina aikoina, ilmestymishetkestään aina nykypäivään asti. Ateneumin taidemuseon amanuenssin Riitta Ojanperän kuratoimassa näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia 1850-luvulta 1900-luvun lopulle. Taiteilijanimiä ovat mm. R.W. Ekman, Akseli Gallen-Kallela, Heikki W. Virolainen ja Wäinö Aaltonen.
Näyttelyn historiallinen osuus rakentuu teemoittain kootuista saleista, joissa on esillä taiteilijoiden näkemyksiä mm. Väinämöisestä, Kullervosta ja Ainosta sekä maailman synnystä ja Tuonelan virrasta. Eepoksen henkilöt ja aiheet edustavat yleisinhimillisiä teemoja ja myyttejä, jotka kertovat vahvaa tarinaansa myös yli kansallisuusrajojen.
Kalevalaa juhlistetaan Ateneumissa myös tilausteoksilla. Kalevalaseura tilasi kymmeneltä kuvataiteilijalta ja kymmeneltä oman aikamme säveltäjältä heidän näkemyksensä siitä, miltä Kalevala näyttää ja kuulostaa vuonna 2009. Uudet taideteokset ja sävellykset muodostavat näyttelyssä oman kokonaisuutensa.
Taiteilijoiden Kalevala 2009 -hankkeessa mukana olevat kuvataiteilijat ovat Martti Aiha, Juhana Blomstedt, Ulla Jokisalo, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen ja Santeri Tuori. Säveltäjistä mukana ovat Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Einojuhani Rautavaara, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Riikka Talvitie, Jovanka Trbojevic ja Lotta Wennäkoski.
Näyttelyn yhteydessä on tapahtumia:
KALEVALA. NYT.
http://www.ateneum.fi/default.asp?docId=15777
Keskiviikkoisin 25.3, 1.4, 8.4, 15.4. ja 22.4. klo 18.00, liput museon pääsymaksun hinnalla
Ateneum-salin ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran tuottama moniääninen sarja tarjoaa tuoreita näkökulmia kalevalaisiin aiheisiin. Viitenä iltana kuullaan ja nähdään keskusteluja, musiikkia ja tapahtumallisia tilanteita, joissa nykyajan suomalaisuutta peilataan suhteessa vanhaan perinteeseen.
- 25.3. Suomalaisuuden ääniä, Suomalais-ugrilaiseen laulutraditioon ja ääni-improvisaatioon perehtynyt muusikko Anna-Kaisa Liedes keskustelee musiikin ja sanoitusten perinteistä ja nykyajasta Don Johnson Big Bandin laulajan Tommy Lindgrenin kanssa.
- 1.4. Väinämöisen kasvot paikka: Ateneum, Kalevala-näyttelyn pääsali, 2.kerros Voiko kanteleella soittaa rokkia? Tällaistako kantelemusiikki onkin? Timo Väänänen on käsitellyt kanteleen mielikuvia tohtorityössään Väinämöisen kasvot. Ateneumin esityksessä nähdään ja kuullaan monenlaisia kanteleita, mukana esityksessä on tanssija, ohjaaja, koreografi Päivi Järvinen.
- 8.4. Karelianismia? Kolonialismia? Keskusteluja kalevalaisuudesta valokuvauksessa paikka: Suomalaisen kirjallisuuden seura, Hallituskatu 1, vapaa pääsy Valokuvaaja I. K. Inha kuvasi vuonna 1894 Vienan Karjalan kyliä Elias Lönnrotin jalanjäljissä. Valokuvatutkija Elina Heikka ja sosiaalihistorioitsija Matti Peltonen keskustelevat Karjala-kuvien nykytulkinnoista.
- 15.4. Shamaani-ilta Taiteilija Johannes Setälä ja uskontotieteilijä Susanna Aarnio perehtyvät ja perehdyttävät shamanistiseen maailmankuvaan.
- 22.4. Utopiat ja sukupuoli kalevalaisessa runoudessa Aiheesta keskustelevat erikoistutkija, FT Senni Timonen, taidehistorioitsija, FT Anna-Mari Vänskä ja Joensuun yliopiston perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila.