Ontrei Malisen kantele on saamassa uuden elämän. Juminkeko-säätiö on toteuttamassa kymmenisen vuotta kestävää hanketta “Ontrei Malisen kanteleen palauttaminen Vienaan”. Sillä on monia kulttuurisia tavoitteita. Päällimmäisenä niistä on vienalaisten lasten kanteleensoittotaidon lisääminen; toisena on korkeatasoisten kanteleverstaiden luominen Kalevalan laulumaille ja kolmantena alkuperäisen Ontrein kanteleen saaminen esille Uhtuan museoon.
Hankkeen syvimpänä tarkoituksena on se, että kantele olisi lähivuosien toimintojen jälkeen Vienassa yhtä luonnollinen musisoinnin väline, kuin se oli runolaulun kulta-aikaan. Ontrei Malisen kannelta käytetään hankkeen symbolina, mutta myös konkreettisena mallina.
Alkuperäisen Ontrein tekemän kanteleen soittoa on kuullut jo Elias Lönnrot. Hän kertoo neljännen keruumatkansa matkakertomuksessa: “Ontreilla oli kantelekkin, jossa oli viisi vaskikieltä. Sekä hän, että hänen molemmat poikansa soittelivat sitä varsin kätevästi.” 1870-luvulla A. A. Borenius osti tämän kanteleen Ontrein pojan tyttäreltä, toi sen Suomeen ja luovutti sen muiden matkalla hankkimiensa instrumenttien mukana Muinaismuistoyhdistyksen eli tulevan Kansallismuseon kokoelmiin. Borenius ei kuitenkaan ehtinyt luetteloimaan kuin osan tuomistaan soittimista. Sen vuoksi Ontrein kantelekin “katosi” museon varastoihin, kunnes muutama vuosi sitten Rauno Niemisen, Senni Timosen ja Heikki Laitisen suorittaman salapoliisityön seurauksena tuo kantele löytyi. Tuntomerkkinä oli siihen kaiverrettu vuosiluku 1833, jonka Borenius oli kirjoittanut ostokuittiin, ja kanteleen vaskikielet, joista Lönnrot oli maininnut matkakertomuksessaan.
Samalla kun kanteletta ollaan palauttamassa Vienaan, Juminkeko on luomassa ”Ontrei Malisen kantele” -kulttuurimatkailureittiä Kainuusta Vienaan. Tätä varten on jo toteutettu yksi lähialueyhteistyöhanke: Kulttuurimatkailuelinkeinon vahvistaminen Vienan Karjalassa. Siinä tehtiin esite Kajaanista Paanajärveen ulottuvasta reitistä ja perustettiin Vuokkiniemeen soitinverstas, joka alkaa tehdä Ontrei Malisen kanteleen mallin pohjalta soittimia Vienan tarpeita varten ja turisteille myytäväksi. Parhaillaan toteutettavassa EU:n ENPI-ohjelman hankkeessa vastaava kanteleverstas perustetaan Uhtualle ja jatketaan entisen piirihallinnon talon restaurointia museoksi. Alkuperäinen Ontrei Malisen kantele pyritään saamaan sinne esille pitkäaikaisella lainasopimuksella. Juminkeko on jo aloittanut neuvottelut tästä Kansallismuseon kanssa.
Olennaisinta hankkeessa on kuitenkin kanteleensoittotaidon opettaminen lapsille. Tätä varten Juminkeko teetti yhteistyössä Uhut-seuran kanssa Karjalan Sivistysseuran ja Väinölä-säätiön myöntämällä tuella vuonna 2009 jo 20 kannelta, jotka ovat Ontrei Malisen kanteleen kopioita. Nämä kanteleet lahjoitettiin kansanmusiikkijuhla Sommelon aikana vienalaisille lapsille, jotka olivat saapuneet kantelekurssille Kuhmoon. Soittokoulutusta jatketaan Vienan puolella eri kylissä ja jokakesäisillä Sommelon kursseilla.
Nyt, kun kanteleiden valmistaminen on aloitettu Vuokkiniemessä, myös suomalaisilla on mahdollista hankkia itselleen Ontrei Malisen kantele ja tulla opettelemaan sillä soittamista Sommelon kanteleleirille.